Caragenan E-407 – Ce este, la ce se foloseşte şi cât este de periculos?

Caragenan E-407 – Ce este, la ce se foloseşte şi cât este de periculos?

Caragenan – un ingredient comun ce se regăseşte în multe dintre produsele pe care le poţi cumpăra din supermarket. Dar ce este acest caragenan, la ce se foloseşte şi care sunt riscurile asociate unui consum susţinut de produse ce conţin acest ingredient, aflaţi din materialul de mai jos.  Caragenan E-407, un ingredient natural La origine

Caragenan – un ingredient comun ce se regăseşte în multe dintre produsele pe care le poţi cumpăra din supermarket. Dar ce este acest caragenan, la ce se foloseşte şi care sunt riscurile asociate unui consum susţinut de produse ce conţin acest ingredient, aflaţi din materialul de mai jos. 

Caragenan E-407, un ingredient natural

La origine obţinut dintr-un ingredient natural, caragenanul provine dintr-o algă roşiatică, numită muşchi irlandez. Acest ingredient este utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru proprietățile sale de gelifiere, îngroșare și stabilizare. 

Din acest motiv, caragenanul se poate găsi într-o sumedenie de produse, cum ar fi iaurturi, brânzeturi, înghețată, supe, sosuri și băuturi vegetale, dar şi mezeluri, contribuind la textură și consistență.

Ce este caragenanul şi la ce se foloseşte

Există două tipuri principale de caragenan. Caragenanul de calitate alimentară („nedegradat”) se distinge de caragenanul „degradat”, care are o greutate moleculară mai mică.

Caragenanul de calitate alimentară este extras din alge roșii și procesat cu substanțe alcaline.

Când caragenanul este procesat folosind acizi, se creează o substanță numită caragenan degradat sau poligenan, substanţă care prezintă avertismente semnificative privind sănătatea.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au folosit caragenanul degradat pentru a induce inflamații gastrointestinale la animalele de laborator, cu scopul de a testa eficacitatea noilor medicamente antiinflamatorii.

Acest tip de caragenan este clasificat în mod specific drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Națiunilor Unite.

Deși în studiile în care se testau medicamente antiinflamatorii se folosea, într-adevăr, caragenan degradat, nealimentar, o linie separată de cercetare științifică a investigat caragenanul de calitate alimentară pentru efectele sale asupra sănătății umane. 

Din 1969, zeci de studii de tip „inter pares” despre caragenanul de calitate alimentară au fost publicate în reviste academice. Rezultatele acestor cercetări indică fără echivoc efectele nocive ale caragenanului de calitate alimentară în dietă. 

Studii din anii 1960, 1970 și 1980 leagă caragenanul de calitate alimentară de rate în creştere de boli digestive, inclusiv cancer de colon, diagnosticate la animalele de laborator. 

Mai mult, există chiar riscul apariţiei unor dezechilibre la nivelul microbiomului, cauzate de acest aditiv alimentar.

În 2001, o recenzie publicată în jurnalul oficial al Institutului Național de Științe ale Mediului din SUA a pus sub semnul întrebării siguranța caragenanului de calitate alimentară, în baza unei examinări a literaturii științifice existente.

Dar daca e ingredient natural, înseamnă că e bun. Nu?

Nu. Mătrăguna, cucuta sau leandrul sunt şi ele plante, deci ar putea fi considerate ingrediente naturale, dacă ar fi adăugate în alimente. Cu toate acestea, ele sunt otrăvitoare, oricât de naturale ar fi. Doar pentru că un ingredient este natural, acest lucru nu-l face neapărat şi potrivit pentru consum.

Atunci, de ce este aprobat ca aditiv?

În principal, datorită lobby-ului sistematic realizat de organizaţia-umbrelă Marinalg International ce reprezintă interesele unor firme producătoare de aditivi alimentari.

În al doilea rând, din pricina diferenţierii descrisă mai sus, dintre caragenan degradat şi caragenan de calitate alimentară, rezultatele studiilor sunt limitate şi nu se poate evidenţia clar o legătură de cauzalitate între consumul de caragenan şi bolile inflamatorii.

Astfel, cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă care au desfăşurat studii pe acest subiect nu au reuşit să obţină rezultate incontestabile, care să înlăture orice urmă de îndoială asupra nesiguranţei caragenanului. 

Caragenanul, ingredient caracteristic ultraprocesatelor

După cum bine ştiţi, una dintre principalele reguli prin care se pot defini alimentele ultraprocesate, cele care nu trebuie să facă parte dintr-o alimentaţie sănătoasă, este ca ingredientele ce se regăsesc listate pe spatele ambalajului să se regăseasca şi în bucătăria bunicii.

Dat fiind că majoritatea dintre noi nu ţinem caragenan în dulapul din bucătărie, se poate spune despre caragenan că este un ingredient ce se regăseşte în alimentele ultraprocesate.

Riscuri asociate consumului de caragenan

Ca multe alte aditive ce fac parte din industria alimentară modernă, nici caragenanul nu este lipsit de controverse. O serie de studii au evidenţiat o legătură clară între caragenan şi declanşarea unei reacţii inflamatorii în corp. Mai mult, expunerea frecventă la acest ingredient poate cauza:

  • Balonare
  • Sindromul colonului iritabil
  • Intoleranta la glucoza
  • Cancer de colon
  • Alergii alimentare

Apoi, ca un efect secundar, în urma inflamaţiei apărute şi susţinute din corp, pot apărea şi următoarele afecţiuni:

  • Boala inflamatorie intestinală
  • Artrită
  • Tendonită
  • Colecistită cronică
  • Inflamaţia vezicii biliare

Este caragenanul un ingredient sigur?

În prezent, în Uniunea Europeană este interzisă folosirea caragenanului de calitate alimentară în formulele de lapte pentru bebeluşi, ca o măsură de precauţie.

Cu toate acestea, caragenanul alimentar este permis de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în alte alimente, în limita a 75mg/kg corp, pe zi.

Dat fiind faptul că nimeni nu stă să-şi calculeze propriul dozaj de caragenan, precum şi faptul că pe etichetă, de cele mai multe ori, nu este menţionată o cantitate, ci doar existenţa ingredientului, este recomandat să citiţi cu atenţie etichetele şi să evitaţi pe cât posibil acest ingredient, mai ales că există suficientă varietate încât să puteţi găsi şi iaurturi sau alte produse fără caragenan.

Până la cercetări suplimentare, desfăşurate pe oameni, care ar ridica inclusiv probleme de ordin etic, cercetătorii se rezumă la a recomanda să se limiteze consumul şi să se evite alimentele în care acest ingredient se găseşte în mod uzual.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Error while loading reCapcha. Please set the reCaptcha keys under Theme Options in admin area

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector